2020. május 12., kedd

Truck from Sweden Nr. 1.

Volvo Truck
felújítás, átalakítás



Jelen írás egy háromtagú mini sorozatom első tagja. A sorozat a Volvo F10/F12-es szériájú teherautójáról szól melyet a Matchbox is megformázott.


A teherautó Matchbox verziója kétféle kivitelben is létezik. A sorozatom első tagja 1982-ben jelent meg. Sima kéttengelyes platós teherautó, plató oldalfalak nélkül. Viszont a platón keresztben kialakítottak két kis rést, melyek arra szolgálnak, hogy különböző speciális felépítményeket lehessen oda bepattintani. Nagyon szellemes megoldás, mert így egy alapra nagyon sokféle érdekes kialakítású "szállítmány" kerülhet. Az enyémen eredetileg egy kábelfektető szerelvény volt rápattintva.  De akadt konténeres, sűrűdeszkás, és ketreces is köztük. Ám a legérdekesebb közülük talán a delfinszállító akváriumos kivitel volt. Itt az átlátszó falú konténerben egy delfin "úszkál" melyhez egy kiemelő szőnyeget is mellékeltek.


Ez a kábeldobos felépítmény alapja egy fekete keretszerkezet, mely a platóba van bepattintva. Ezen van két ezüstös kábeldob, mozgatható módon beleillesztve. A hozzám került kisautóról a kábeldobok hiányoztak már, de érdekes módon a tartószerkezet még épen megvolt. A kisautó csak annyira volt kopott, hogy már érdemes volt újrafényezni. Viszont a felújításkor új kábeldobokat kellett készítenem. Nem is volt célom az eredetiek felkutatása és beszerzése, mivel azoknál jobbat tudok készíteni.


A dobokhoz 2-2 régi kisautóról származó felnit használtam föl. Ennek az az előnye megvolt, hogy a kellően vékony korongoknak  már ki volt alakítva a tengely felerősítésük, és így azt már könnyű volt adaptálni a tartószerkezethez. A két korongot egy megfelelő méretű csődarabbal kötöttem össze, amitől már ki is alakult maga a kábeldob. Erre tekertem, ragasztottam a vékony drótból kialakított "kábelt". A tartószerkezet - lehet, hogy véletlenül - de úgy van megalkotva, hogy az alsóbb régiókban a kábel szépen ki tud tekeredni a dobok alatt. Ezt a lehetőséget kihasználva a kábelvégeket kilógattam a plató hátsó végénél, mintha éppen fektetés indulna éppen. 



Az eredeti F10/F12 teherautót 1977 és 1993 között gyártotta a Volvo. Több, mint 200.000 darabot értékesítettek a különféle változataiból, ezzel a cég sikerszériáját valósították meg. A hosszú életút alatt két modellfrissítésen is átesett a széria. Hathengeres, 10 vagy 12 literes turbodízel motor hajtotta őket, különféle teljesítményekkel. Kapható volt Powertronic illetve később a továbbfejlesztett Geartronic automata váltóval is. A fülke igen modern kialakítású volt a nagy szélvédővel és a magas tetővel. Volt sima fülkével és Globetrotter alvós kabinnal is. A futómű szempontjából nézve 2-3-4 tengelyes verzió lehetett, számos felépítménnyel, a sima teherautótól kezdve a nyergesvontatón keresztül a speciális autómentő vagy nehéz tréler vontató kivitelig. Nem véletlenül lett sikeres a modell a teherfuvarozók körében.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése