2023. november 21., kedd

Munkagépek 07: Taylor Jumbo Crane King Size

 Taylor Jumbo Crane

(Matchbox King Size)

felújítás

A Taylor Jumbo Crane szerepelt már az oldalon, a hagyományos 1:85-ös Matchbox méretben. Ugyanazt a mobil darut - a Lambo, az F40 és a Bora példájához hasonlóan - King Size méretben is kiadta a cég 1964-70-ig. Eljött most a lehetőség, hogy a felújított kis gépeket összehasonlítsuk. Mitől és hogyan pofásabb a nagyobb.


Sárga vagy sárga/piros színben volt kapható. Piros kerékkel, recés fekete gumikkal mindkét esetben. A kampója eléggé neccesre sikerült. Kezdve ott, hogy a gémet a kampóval egy vastag fehér rúd köti össze ami a kötélzetet hivatott jelképezni. Ezt erősen túltolták. Ennek a rúdnak a végén van egy nagy, eredetiben kötélvezető tárcsákat rejtő tömb amire egy hatalmas, szép kialakítású, de fix kampó csatlakozik alul. Befelé néz, tehát elég nehéz így ráakasztani bármely terhet. Ezt módosítanom kellett.

 

Mert amúgy a gém emelhető egy finoman csúszó teleszkóp segítségével. Újkorában - és még később is - elég szorosan illeszkedik, hogy a gémet megtartsa még felemelt állapotban is. Ehhez még az ellensúly tömege is segít, így már komolyabb dolgokat is emelhet a kis daru. Nagyon fontos az egyensúly az ilyen játékok esetében, hiszen a könnyen fölbillenő daru csak bosszúságot okoz, nem élményt. Ez itt tökéletesen rendben van.

 

Nagyon játszható darab. Szép színével és autentikus dekorjával igazán élethű élményt ad. A fülke a kistestvérhez képest már komolyabb, tehát üvegezett. Sötétzöld síkfelületek rejtik a belső semmit. De talán itt nem is ez a lényeg. A részletek, a szegecselések is sokkal részletesebbek -  a léptéknek megfelelően. Látszik, hogy ez egy lelkiismeretesen megalkotott kis játékszer, ami ma már inkább egy gyűjtői kincs. A jobb állapotúakért 45 fontot is kérnek a neten.

A felújítás során az eredeti állapot kissé följavított változata volt a cél. Pár odaillő matrica és egy igazi kötélzet segítségével még szebb lett a kis daru. Alább két fotó a fellelt állapotról illetve egy kép a korabeli katalógusból. Nagyon tetszik a grafika, igen kívánatossá tette a modellt a gyerekek számára (is).









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése