2024. január 12., péntek

A tökéletes

 Volvo 240  1986

(Matchbox)

bemutató

 

Tökéletes kétféle értelemben is. Egyrészt a valóságban is egy nagyon jól sikerült, sikeres sorozat volt a kétszázas, másrészt viszont a modellje is csúcs. Úgy néz ki ahogyan egy ilyen kisautónak ki kell néznie.

A kétszázas sorozat már szerepelt nálam itt. Ott van a története is az összes technikai újításának bőséges  listájával együtt. Így ezt most mellőzve dicsérjük a kisautót. A Matchbox repertoárjában nem ismeretlen a Volvo, volt belőle személy- és teherautó is.

Meglepődve láttam a Matchbox kínálatában a kisautót, és úgy gondolom nem vagyok egyedül, mert a ritka példányok közé tartozik.Idei modell, így talán sűrűbben is találkozhatunk vele később. Egyelőre csak egy szép árnyalatú metálkék színben kapható, viszont létezik bliszterben is és papírdobozban is. Kibontva a csomagolást pozitív meglepetés ér. Az autó szép és arányos ami ma már elvárás de nem mindig jön össze akkor sem. Talán a kerekek mérete egy kissé túlzó de a mai "sokcollos kereket az autóra" világban még elmegy, mert a kerékminta jól illeszkedik a korhoz, amikor ez a kocsi új volt. 

 

A karosszéria részletezettsége példás. A karosszéria törésvonalak, ívek ott vannak ahol a valóságban is, a kilincsek a díszlécek is olyanok mint a nagyon. Még a tetőablak is megmintázva - arányosan. A hűtőrács mintája a kereszt krómcsíkkal finoman kidolgozva és megfestve! Az első lámpák szintén megfestve és nem akartak bele mindenféle forcsa imitációkat erőltetni. Csak a sima csillogó felület... és a lámpamosó-törlő hajszálnyi fekete csíkja, valósághűen. Ilyet még nem láttam máshol. A hátsó lámpa szintén tökéletesen tampozva, még a kis króm díszcsík is ott van. A feliratok aprók, nagyítóval jól olvashatóak, mi több a betűtípus is teljesen azonos az eredetivel. Sőt még egy vékony krómcsíkot is festettek a csomagtartó fedél élére. A lökhárítók - a padlólemez anyagából kinövesztve - feketék, ami teljesen megfelelő, hiszen eredetileg is ilyen volt. Mi több, még az első lökhárító alatti spoiler is fekete volt az eredetin, ahogy itt is. Ez máshol zavaró, ha nem a kaszni színére van festve, itt viszont megállja a helyét. És hoppá: hátul is van egy fekete takaróműanyag, így ott sincs meg a szokásos festési malőr.


A festéssel kapcsolatosan talán megemlíthető az a negatívum, hogy az ablakok kerete is fekete eredetileg, kicsiben meg nem, de ez már messze túlnőne ennek a modellkategóriának a keretein. További finomság, hogy a kerekek mögötti sárfogó gumikat is odaszobrászkodták, ami megint csak nem általános. Az aljának a kidolgozására is odafigyeltek, amit megformáltak az olyan amilyen eredetiben is és ott van ahol lennie kell.


A beltér hozzávetőlegesen megfelel a valóságnak. Az ülések határozottan fejtámlásak, a kormány bár pizza, azért van rajta "feltét", némi kormányközépnek kialakítva. Ami itt említésre méltó és máshol még nem tapasztaltam, az a harmadik féklámpa kialakítása a hátsó kalaptartóból. Mintaszerű. Az ablaka enyhén fűst-színű és nem túl vastag, így jól látszik a kellemes bézs színű beltér.

Zárszóként örömmel mondhatom, hogy ebben a kategóriában messze a legjobb ez a kis Volvo Matchbox. Ránézésre is és részleteiben is. Csak gratulálni lehet hozzá, aki teheti szerezze be mert ritka szép darab.

És ami még különlegessé teszi számomra, hogy ez lett az ezredik darab kisautó a gyűjteményemben.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése