2021. január 22., péntek

Tűzoltóautók 22.: Az UNIverzális

 Unimog  fecskendő 

(Siku)

bemutató

 

 Az Unimog multifunkcionális, Mercedes alapú teherautókat talán nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen a Matchbox repertoárban is az igen korai időktől kezdve szerepel egy igen szépen sikerült változat. Nyilván egyetlen kisautó gyártó sem hagyhatja ki azt az esélyt a sikerre, amit ez a "munkagép" a valóságban napi szinten mutat. Oda vissza igaz, ha látunk egy Unimogot az utcán, rákívánunk, hogy nekünk is legyen egy olyanunk kicsiben a vitrinben. Akinek meg volt kicsiben, és szerette, az ha döntéshelyzetbe kerül, nyilván visszaemlékszik a vitrinben figyelő példányára. A Siku is tette a dolgát és lemodellezte az egyik Unimog tűzoltófecskendőt.

 

Az Unimog régóta, már az első széria korától kezdve kiváló alap egy tűzoltófecskendő számára. Nagy teherbíró képesség, univerzális variálhatóság, jó terepezőképesség és a portáltengelynek köszönhetően nagy hasmagasság. Elsősorban terepen, erdőtüzes, avartűzes, tarlótüzes esetekben tud kiváló lenni. 14 tonnás össztömege meglepő a méretéhez képest, és mindezt a tömeget egy 231 lóerős sornégyes, 5,1 literes turbodízel motor mozgatja. A lényeg mindezeken túl a 900Nm-es nyomaték.

A tűzoltószer alapja egy 323-as típus, ennek a hosszított - 3600mm-es - alvázára készült az a felépítmény, amit a Siku is lemodellezett. Nem igazán csapatszállító, hiszen a fülkében csak két főnek van hely, viszont a technikát és az oltóanyagot igen hatékonyan tudja a legváltozatosabb körülmények és terepviszonyok között a célhoz juttatni.

  

A Siku esetében a pontos kimunkálással nincs gond ezúttal sem. Viszont a léptékek terén eléggé szerteágazóan gondolkodnak, így nehéz egy tűzoltóautós brigádot léptékhelyesen kirakni Siku modellekből. Ez például egy nagy léptékű kisautó, ami annyit jelent, hogy kicsi a mérete, hiszen mindössze 75 mm hosszú. Ezt odatenni egy Siku létrás Merci mellé nem lehetne büntetlenül. Mindenesetre egy olyan példány ez is, ami föltétlenül szükséges a tűzoltóautós sorozatomba.

 
A sorozat tagjai:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése