2022. február 4., péntek

Munkagépek 04: Siku Liebherr daru


 Liebherr Moblikrane 

(Siku)

felújítás

 


 A kis munkagép modelleket bemutató sorozatunk következő tagját a Siku mintázta meg. Ez eredetileg egy Liebherr AK50 B típusú önjáró daru. (munkagép rajongóknak egy eredeti specifikáció is található róla itt) A Liebherr egy nagyon egyszerű de funkcionálisan sokoldalú emelőgépet alkotott ezzel az eszközzel, jól kihasználható építkezéseken vagy akár vitorláskikötőkben is. Nagyon hasonlít a 40-es típusra de ott a motor és a komplett kezelőplatform is együtt forog a gémmel, míg itt csak a gém fordul el a királytengely körül.

Egy eredeti prospektusfotó

 

 Az eredeti munkagép

Egy kis cégtörténet németföldről. A mai napig is családi vállalkozás a háború utáni Németország újjáépítésében kezdett egyre nagyobb szerepet játszani, hiszen 1949-ben elkészítette az első mobil forgódarut. A tervezőkkel és iparosokkal közösen kialakított daru, könnyen mozgatható és összeszerelhető az építési helyszíneken. A cég első évtizedében még számos építőipari és egyéb műszaki újdonság gyártójává vált. Az önjáró vagy vontatható daruk mobilitása ma már nélkülözhetetlen egy valamire való építkezésnél (is). A rendszer praktikumát növeli a daru forgathatósága. Hamarosan a hidraulikus elemek is megjelennek gépeiken, így nemcsak darukat, hanem már markolókat is gyártani kezd. Számos alkatrész és részegységet maga állít elő a cég, ezáltal is lesznek innovatívak az elgondolásaik. Később hűtőgépeket, betontechnológiai rendszereket és repülőgépipari alkatrészeket is készít. Ma már világszerte gyárt és ad el építőipari gépeket, fix darukat, földmunkagépeket, bányagépeket.

 





 A Siku 1965-ben adta ki először a modellt, számos más figyelemre méltó munkagéppel együtt. A kis gépet kézbevéve azonnal látszik, hogy sokkal inkább játszásra tervezték a mérnökök, mint gyűjteményi példánynak a vitrinbe (ahogy több Siku modellnél tapasztalhattuk). A modell ugyanis működik. A természetes forgáson túl egy tekerővel lehet le és fölengedni a daru gémjének végén levő forgó kis keréken átvetett kötélen a horgot. A kötél egy dobra tekeredik fel. A hidraulika utánzat lehetővé teszi a gém emelését és süllyesztését is. Mivel elég passzentosra gyártották, még így 55 évesen is megmarad a fölemelt állapotában a gém. A működtetési képesség, a tekerő és az elnagyolt dob azonban együtt jár a modell eredetitől való eltéréséhez.

 






 Mindezek ellenére nagyon szép kis modellt tarthatunk a kezünkben. Ezért is igyekeztem szépen helyreállítani viszont a játszhatóságát egyúttal megszüntetni. Mivel immár vitrinben a helye, a tekerő eltűnt róla és a horog helyett is egy kisebb került rá. Viszont jóval léptékhelyesebb és színhelyesebb lett a kötélzete is. Így még inkább megmutatja az eredeti építkezési daru nagyszerűségét, szépségét.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése