2024. augusztus 2., péntek

MB for Japan


 Mazda MX-30

(Matchbox Japan Edition)

bemutató

   

A magyar de talán az európai gyűjtő szemnek is ritka ez a kisautó. Főképpen a csomagolása. Hiszen direkt a Japán piacra szánták, tehát ennek megfelelően a csomagoláson is japán feliratok találhatóak többségében. Nekem is onnan sikerült hozzájutnom, ajándékként.


 
 Maga a kisautó  2022-es megjelenésű, főképpen a Moving Parts sorozatban van jelen. Ahová éppen, hogy csak befér, mivel az egyetlen mozgó része, az ötödik ajtó nyílik csak. De az is csak kb. negyed magasságig. Nyílik is meg nem is. A többi jellemzőjével persze nincs gond, szépen megiparolták, dekorálták. A szürkéskéken kívül bordó és narancs színekben elérhető még. A kisautó érdekessége a kétféle beltér. Egyrészt vagy egy csomag van a csomagtartóban vagy egy alvó kutya. Nekem a kutya jutott, bár ezt nem könnyű megállapítani az alig nyíló fedél miatt.
 


 

A japán autógyártó az RX-7/RX-8 sorozatba beépített Wankel erőforrásairól volt híres. Azonban ezek nem feleltek meg a vonatkozó normáknak, ezért új megoldást kellett találni. A Mazda azonban nem akarta végleg feladni, és új felhasználási módot talált azáltal, hogy beépített egyet az MX-30 e-Skyactive-ba. A Mazda nem foglalkozott azzal, hogy új dizájnt készítsen a crossoveréhez, és a hagyományos MX-30 EV-hez hasonlító formát kapott. A beltér többnyire rostos anyagokból készült, vagy újrahasznosított műanyag palackokbó, míg a középkonzol burkolatának egyes részeit a Heritage Cork nevű textúra borítja, amely a fák kérgéből készül. A motorháztető alatt az autó egy 830 köbcentis Wankel forgómotorból álló hajtásláncot kapott, amelyet kizárólag az akkumulátorok töltésére használtak. A 17,8 kW-os akkumulátorcsomag és egy 50 literes tartály 600 km-es hatótávolságot biztosít. A modell 2019-től kapható.

 
 
Figyelemre méltó a Matchbox felirat japán megfelelője. Valamint az is érdekes, hogy a csomagolás sem bliszter szintű. A kisautót selyempapírba tekerték, azt betették egy karton védőkeretbe és az egészet becsúsztatták a valódi, színes dobozba.
 
 





 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése