2020. november 29., vasárnap

PU 1: A kertész

 Ford Pickup

(Matchbox)

átalakítás, felújítás

A Matchbox pickup Fordjáról már elég sok bőrt lehúztunk, mi átalakítók/felújítók. De maga a Matchbox is, nem véletlenül cifrázta az alapanyagot mindenféle kialakítással. Nyilván, mert nagyon hálás alap, stabil, jól szerelhető, sok is van belőle. No, meg a kutyák és az oroszlánok nagyon hamar megszöknek belőlük és magukkal viszik általában a platófedeleket is. Itt jön meg a felújítók kedve.


A kocsi eredetéről és egy-két felújított változatról már volt szó korábbi írásaimban, így akit ez is érdekel, ott elolvashatja. Most azonban új projektautók kerültek elém, szám szerint négyen, különböző rozogasági állapotban. A pickup-oknak két alapváltozata van, ami lényegében a hátsó traktusban érhető tetten. És ez a különbség azért sok mindent eldönthet. Ugyanis a régebbi változatnál a kerékdob a kasznin kívül van, itt a plató mélyebb. Az "állatos" változatoknál (kutya, oroszlán) viszont emelt a plató alja, így másképpen kell gondolkodni a hasznosításáról. 


A réginél az átlátszó ablak és a beltér azért sokat javít az összképen a későbbi szigorú pirosablakosokhoz képest. A piros szín nagyon határozott és erősen befolyásolhatja az autó színét. Már ha figyelünk az összhatásra. A kutyás változat zöld színű ablaka is az egyszerűbb megoldást jelenti, de a zöld ablakszín azért közelebb áll a természeteshez. 


 A kisautó más funkciót kapott természetesen. Vegyük úgy, hogy hobbiautó lett belőle, amivel a telken összegyűlt kaszált vadkendert szállítják a megsemmisítő intézmény felé. Erre a célra természetesen egy ötvenes évekbeli felújított metálszínű veteránautót használ az újgazdag amatőr kertész. Tehát az elv adott, a megvalósítás következik. A festés még rendben van, megoldható, a króm díszcsíkok is a helyükre kerültek, de mi legyen a szállítmánnyal?

A szállítmány a makettezők által használt szórható műfű lett. Ezt kellett ragasztóba bedolgozni, rétegesen fölragasztani az újabb adagokat, lakkal megszórni finoman, elkerülvén azt, hogy egy nagyobb lélegzetvétel vagy a huzat kiürítse a platót. Óvatos, lassú munka volt és az anyag is szóródott rendesen szerteszét. De azt hiszem, végeredményben a megoldás sikerült, a várt összkép olyan lett, mint amit elképzeltem.



A szörfös

Redneck

A jómunkásember

A kertész

A hómenő

A terepes

A nyugdíjas oroszláncipelő

 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése