2020. március 26., csütörtök

Illatos Fordok

Ford Transit és Ford A
átalakítás


 Lehet illatos egy Transit vagy pedig egy kilencvenéves A Ford? Hát persze, ha például parfümöt szállít nagy mennyiségben. Azt szállított az öreg is és azt szállít a modern furgon is. Az üzlet folyamatosan virágzik. Az árut szállítani kell, immár évtizedek óta. A Ford (is) ezt teszi a kisteherautóival, már vagy száz éve. Valami ilyesmit próbáltam kifejezni a két kisautó átalakításával.


Nagyon régi elképzelésem valósult meg ennek a kisautó párosnak az elkészültével. Többször foglalkoztam már a 30-as évekbeli "A" Fordok restaurálásával és átalakításával, mivel jó alap minden ilyen munkához. Hasonló tulajdonságokkal bír a Transit is, ebből is volt már egy egyedi példányom. Munka közben elgondolkodtam, hogy miként lehetne az őskori-jelen tengelyt összekötni és azonos nevezőre hozni. Nyilván a dekoráció a megoldás. 


 

  

Olyat kell kitalálni, ami akkor is és ma is létezik, létezett. Lehetne olyan cégek színeibe is varázsolni a kisautókat mint a Coca-Cola vagy a Shell, de olyat bárki készíthet. Ezért a projekt része volt a képzeletbeli cég kitalálása a hozzá tartozó névvel, felirattal, tartalommal és kinézettel. Valami pasztelesebb, finomabb, nőiesebb cég járt az eszemben, ebből lett a képzeletbeli parfümgyártó. Mindehhez sikerült megnyernem a feleségemet, aki az ehhez passzoló dizájnt megfestette. 

A kiindulási helyzet

A matricaterv és a megfestett dekor

  
A hátsó duplaajtó dekorja nyers állapotban

  
Az oldaldekor retusálva

A kinyomtatott matricák

Ez nem számítógéppel készült dekoráció, hanem tűecsettel, kézzel, festékkel a megfelelő formára megfestve. Öt panel készült a két autó megfelelő felületeire. Először papírra festve aztán a szkennelés  és retusálás után került nyomtatásra. Az autók alapszíne is igazodik az akvarelles-paszteles motívumokhoz. Így a szín és a minta kapcsolja össze a két modellt, korokon keresztül. Sajnos a két kocsi léptéke nem teljesen azonos, a valóságban nem nagyobb a régi ford mint a transit, de ezen kerekedjünk felül ebben az esetben.


  

 



A névről még annyit, hogy pont akkor született a család új generációjának első tagja, amikor a dekoráció készült, így a néven sem kellett sokat gondolkodni. Csak azon, hogy miként lehetne őt elrejteni benne, és nem direktben kiírni a nevét. Lehet gondolkodni rajta. Az első helyes megfejtő előzetes fotókat kap a még meg nem jelent kisautó átalakításaimból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése