2020. március 30., hétfő

Üzemanyagot visz


Bedford Petrol Tanker
(Matchbox)
felújítás


A Bedford azonos teherautójáról itt olvasható némi háttérinformáció. A most bemutatandó kisautó egy korai Matchbox kiadás, konkrétan 1964-ben adta ki először a gyártó és 1967-ig volt a kinálatban. A gombkerekes korszak egyik szép és jellemző darabja. Érdekessége, hogy a fülkéje előrebillenthető és ekkor előtűnik a szépen kidolgozott motorblokk is. Pontosabban először a kissé elnagyolt (lásd kormány) műanyag fülkebelső, és csak azt kibillentve lehet a motorteret teljes egészében meglátni. Kissé átmenetes ez a beltéralkalmazás, mivel a kocsi fülkéje nem rendelkezik műanyag ablakokkal, azok alkalmazása egy következő technikai lépcsőfok lesz. 
 
 
 
 
A kis teherautómodell – a kornak és a teherautókhoz hozzáálló fejlesztőknek megfelelően csak elöl van szépen kidolgozva. A fülke, a lámpák, a hűtőrács mind remekül néz ki, viszont hátul erősen hiányos a a kialakítás. Nincs rajta a lámpáknak és egyéb ott leendő dolgoknak még csak a kezdeménye sem.
Kétféle színben, kétféle cég üzemanyag szállítójaként volt kapható (Aral és BP). Az én kisautóm ez utóbbi változatú. Éltes kora ellenére nem volt túl rossz állapotban, de azért megérdemelt egy felújítást. Sajnos fülkebelső műanyag alkatrész időközben elhagyta valahol (gondolom ennek a rögzítése sem volt valami hosszú életre tervezve), így ennek a beszerzése még folyamatban van.


A "Petrol Tanker" bemutatása után talán érdemes összehasonlítani ugyanannak a kornak a konkurens gyártója (Corgi) által készített hasonló típusú teherautóval, melyet már korábban bemutattam. Mindkét esetben lényegében csak a fülkéket lehet összehasonlítani. Mindkét cég kitett magáért, szépen megmintázta az eredetit. Túlzottan nagy különbségeket nem is lehet találni rajtuk, minden lényeges elem a helyén van. Talán a páros fotók jobban mutatják a kor modellezési igényszintjét, ami igen komoly szinten volt már akkor is.  
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése